“L’art de la ciència”Jordi Sabater Pi

Retrat de Jordi Sabater Pi. Foto: Osabater CC BY-SA 3.0

El 22 de març van inaugurar una exposició “ L’art de la ciència” de Jordi Sabater Pi. Us la recomano. Romandrà exposada al museu d’Història de Catalunya fins el 19 de maig.
L’exposició mostra la importància de l’il·lustració científica en la ciència i es fa un recorregut pel seu desenvolupament al llarg del temps. Hi podem veure varies il·lustracions de Jordi Sabater Pi, d’ocells, flora, rèptils, mamífers, primats, dibuixos etnogràfics…
També podem contemplar algunes de les seves llibretes de camp que són un autèntic tresor.

http://www.mhcat.cat/esmhc/exposiciones/exposiciones_actuales/l_art_de_la_ciencia_jordi_sabater_pi

Exposició “L’art de la ciència” Jordi Sabater Pi. Museu d’Història de Catalunya.


Sabater Pi sempre va ser un gran defensor del dibuix naturalístic com a eina indispensable en la recerca. Hi ha una frase seva que ens transmet molt bé aquesta unió de l’art, la ciència i la protecció de la natura: “ Per dibuixar cal observar amb atenció, si observes, coneixes; si coneixes estimes, i per tant protegeixes”.

Va ser el primer en introduir l’etologia i la primatologia en l’àrea acadèmica universitària de Catalunya i Espanya.
Va ser “honoris causa” per la Universitat Autònoma de Barcelona i per la Universitat Autònoma de Madrid, i ha estat guardonat amb el premi de la Fundació Catalana per la Recerca (1991), la Medalla d’Or al mèrit científic de l’Ajuntament de Barcelona (1996), Premi Creu de Sant Jordi (2000), la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic, de la Generalitat de Catalunya (2004), i la Universitat de Barcelona li atorgà la Medalla d’Or (2009) a títol pòstum.

Va ser un etòleg reconegut a nivell internacional. Un dels pioners en l’estudi de la conducta de grans simis en llibertat, de fet és en el camp de la primatologia on trobem les seves contribucions més rellevants com per exemple el descobriment de la fabricació d’eines en una població de ximpanzés (Pan troglodytes troglodytes) de les muntanyes d’Okorobikó a la Guinea Equatorial, que el va portar a plantejar per primera vegada el concepte d’àrees culturals en espècies no humanes. També cal destacar els estudis sobre les conductes nidificadores de goril·les i ximpanzés, i els treballs sobre l’etoecologia dels cercopitècids forestals.

Va cedir tot el seu llegat a la Universitat de Barcelona, on es poden anar a veure i consultar, a l’edifici de la Biblioteca de Belles Arts (http://crai.ub.edu/ca/recursos-d-informacio/patrimoni-bibliografic/fons-personals/j-sabater-pi), tots els seus treballs científics, llibretes de camp, fotografies, un epistolari professional, una col·lecció d’objectes etnològics i els més de dos mil dibuixos, realitzats al llarg de la seva vida. Dibuixos que, a més de valor científic, també tenen un valor artístic.

A més de la seva tasca científica, Sabater també va ser un gran divulgador de la ciència. Va realitzar moltes conferències, seminaris, articles en revistes, diaris, i llibres que van apropar l’Etologia i la Primatologia al públic general.

Jo vaig conèixer al Dr. Sabater Pi al Parc Zoològic de Barcelona. En aquella època ell ja estava jubilat, però continuava donant classes com a professor, catedràtic emèrit, a la Universitat de Barcelona. Gairebé cada dia venia al Zoo a dibuixar i quan me’l trobava sempre m’explicava alguna curiositat dels animals què estava dibuixant. M’ensenyava com començar un dibuix o m’explicava coses de Guinea Equatorial. De fet, va ser ell qui em va animar i em va insistir a seguir estudiant per fer recerca. Vaig tenir-lo com a professor en els cursos d’estudis avançats “Els primats i l’origen de l’home”.
Com a professor ha sigut una gran referència per a molts alumnes, perquè et sabia transmetre la passió per l’estudi de la natura i del comportament animal.
Conversar amb Sabater sempre era un plaer i un luxe perquè tenia una visió molt global i oberta a tots aquells aspectes que podien ajudar a entendre millor el comportament animal.

Bibliografia Sabater Pi:

Obres de Jordi Sabater Pi i catàleg de la UB
https://cercabib.ub.edu/iii/encore/search/C__Sa%3A%28Sabater%20Pi%2C%20Jordi%2C%201922-2009%29__Orightresult__U?lang=cat&suite=def&fromMain=yes

Obres sobre Jordi Sabater Pi al catàleg de la UB
https://cercabib.ub.edu/iii/encore/search/C__Sd%3A%28Sabater%20Pi%2C%20Jordi%2C%201922-2009%29__Orightresult__U?lang=cat&suite=def&fromMain=yes

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s